Bıçak Çeliklerinin Özellikleri

Bıçak Çeliklerinin Özellikleri

24 Şubat 2019

Bıçak çelikleri dendiği zaman aklınıza takılan sorular varsa ve alacağınız bıçağın size ne gibi avantajlar ya da dezavantajlar sağlayacağını öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Gerek doğal yaşam alanlarında, gerek kamplarda gerekse özel hobilerde sıkça ismi anılan bıçakların çelik özelliklerini sizler için tek tek sıralıyoruz. Artık kaliteli bıçak ile aynı anlama gelen çelik malzeme sandığınızdan çok daha cesur! Isıl işlemlerden geçen paslanmaz çelikler çıktıkları uzun yolculuk sonunda hem işlev kazanıyor hem de hobilerimizin başkahramanı oluyor. 

Seçim çok önemli…

Bıçağın özü olarak anılan çelik kullanım konforu hakkında size ipucu verir. Bir bıçağın kalitesi nasıl anlaşılır sorusuna sadece paragrafın ilk cümlesinde bile cevap bulabilirsiniz. Eğer kalitesiz bir çelikten yapılan bıçak edinirseniz kullanım konforunuz ve ömrü oldukça az olacaktır. Bu nedenle bıçak çeliği büyük önem taşır. Tekrar tekrar bıçak almamak ve paranızı çöpe atmamak için seçimlerinizi yaparken iki kez düşünün. Avlanma, korunma ya da başka bir amaç için kullanılacak olan bıçak, en özel maddesi olan çeliğin aşağıdaki özellikleri sayesinde vazgeçilmeziniz olacak. Ne istediğinize karar verdikten sonra bıçak çeliklerinin ortak özelliklerine uygun birini tercih ederek kendinizi büyük bir iyilik yapmış olacaksınız.

Sertlik

Gerilme ve uygulanan kuvvet sonucunda meydana gelen durumda yaşanan deformasyona direnme çeliklerin sertlik özellikleri arasında yer alır. Bu direnme sayesinde bıçak çok daha sağlam olur. Bıçaklı çeliklerde mukavemet olarak adlandırılan bu sertlik Rockwell C ölçeği aracılığıyla ölçülür ve çıkan sonuçlara göre değerlendirmeler yapılır.

Dayanıklılık

Sertlik ve dayanıklılığı karıştırmamak gerekir. Çünkü dayanıklılıkta maruz kalınan bir çatışma vardır ve çelik bu çatışmaya ne kadar direnebilirse o kadar dayanıklıdır. Kırılmadan esneyebilme yeteneği olarak da isimlendirilebilecek olan dayanıklılık bıçak çeliklerinin özellikleri arasındaki olmazsa olmazlardandır. Gelen kuvvet her ne olursa olsun çelik kendini bu kuvvet karşısında son dayanma gücüne kadar tutar. Bu esnada bazı aşınmalar yaşanabilir. Elbette çeliklerin de belirli bir süreden ya da kuvvetten sonra dayanma güçlerinde azalmalar meydana gelebilir.

Aşınma direnci

Çeliğin aşındırıcı ve yapışkan maddelere karşı direncine aşınma direnci denir. Pürüzlü ya da yumuşak yüzeylerde çelik farklı aşınma dirençleri gösterir. Çelik sertliği ile aşınma direnci arasında sıkı bir ilişki vardır. Ayrıca bu direnç çeliğin kimyasal yapısından da etkilenir. Aşınma direnci büyük karbürlere sahip çeliklerde farklı oranlarda kendini gösterir.

Korozyon direnci

Nem ve tuz gibi diğer elementler belirli bir süre sonra pas denen maddeyi meydana getirir. Bıçak çeliklerinde bulunan korozyon direnciyse pas oluşumunu engeller. Bu sayede çeliğin ömrü daha uzun ve kullanımı çok daha rahat olur. Bıçakların vazgeçilmez özelliği olan paslanmaz çelikte buradan gelir. Paslanmaz çeliklerin vazgeçilmez olmasını sağlayansa, pas maddesinin bıçakların işlevini kaybetmesine neden olmasıdır. Hem hijyen hem de keskinlik pas ile birlikte kaybolur. Bu da, özellikle uzun süreli kullanımlarda, ciddi sorunlara yol açar.

Kenar tutulması

Kenar tutma özelliği bıçak çeliklerinin ömürleri hakkında küçük ipuçları verir. Kullanım süresi boyunca kenar tutma özelliğine bakarak varsayımlarda bulunmak mümkündür. Ayrıca bu özellik aşınmaya karşı direnç gösterir ve deformasyonların meydana gelmesini de engeller. Ancak kenar tutma özelliği hala bazı tartışmaların da nedenidir.

 

Artık bıçak çeliklerinin sahip olması gereken özellikleri biliyorsunuz. Seçimlerinizi yaparken yukarıdaki maddeleri göz önüne almayı unutmayın. Eğer bunlara dikkat ederseniz bıçak kullanımındaki rahatlığı deneyimlememeniz için hiçbir engel yok.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.